Geschreven door:
Leo Hoogma
Misschien heb je het recent voorbij zien komen in het tv-programma Radar: Een bedrijf in videocontent dat ondernemers op slinkse wijze telefonisch overhaalt een video-advertentie bij hen te kopen. Gespeelde vleierij en Wolf of Wallstreet-achtige taferelen worden hierbij niet geschuwd.
Het gaat in de reportage van Radar om Z-Works, een bedrijf in videocontent. Mocht je door hen worden gebeld, ga hier dan niet direct op in. Wat ze je waarschijnlijk gaan vertellen, is dat ze precies op zoek zijn naar jóuw expertise, voor een goed bekeken tv-programma.
Dus ze zijn op zoek naar jou... Daar wil jij als ondernemer waarschijnlijk wel meer over horen. De - nu nog - aardige medewerker of medewerkster van het bedrijf vertelt je graag uitgebreid over hoe jouw kennis en kunde aansluiten bij goed bekeken tv-programma's, uitgezonden in prime time op grotere commerciële zenders. Vleierij en het geven van complimenten worden daarbij niet geschuwd. Je zult misschien merken dat jij gedurende het gesprek steeds trotser over jouw onderneming vertelt. Want hey, het ís ook gewoon jouw trots en je wéét er ook gewoon superveel van.
Wat jij je ondertussen waarschijnlijk niet beseft, is dat dit precies is waar de medewerker op uit is. Deze manier van marketing wordt `anti-sale` genoemd, en zorgt ervoor dat jij eigenlijk bezig bent jezelf te verkopen. Het wordt allemaal nog valser als je bedenkt dat de medewerker hier specifiek op is getraind, meerdere keren per dag, zodat hij of zijn precies weet hoe in te spelen op jouw emotie (de liefde voor je eigen bedrijf en passie voor jouw vak) en jou op deze wijze een hele dure advertentie aan te smeren.
Hoe gaat misleidende advertentieverkoop in zijn werk?
Na een uitgebreid gesprek, dat bij tijden persoonlijk wordt en soms wel een uur kan duren, hoor je waarom ze écht bellen. Het maken van de video kost een x-bedrag, gemiddeld een paar duizend euro, en je dient eigenlijk direct akkoord te geven. Anders is het misschien te laat en gaat een ander bedrijf aan de haal met deze - twijfelachtige - eer.
Direct moeten beslissen over een dergelijke uitgave laat waarschijnlijk de alarmbellen in je hoofd wel rinkelen. Jij moet als ondernemer de gelegenheid krijgen om rustig te kunnen overdenken of je akkoord gaat met een dergelijke aankoop.
Deze verkooptactiek zorgt er tevens op slinkse wijze voor dat jij als ondernemer jou bedrijf graag op tv wil zien. Het maakt waarschijnlijk een verlangen wakker, waarvan je voorafgaand aan het gesprek niet eens wist dat het er was.
Vaak gaat het achteraf om een programma dat wordt uitgezonden op een ander tijdstip dan gemeld, en word jij met meerdere ondernemers in één reclameblok gezet. Is dat het geld nou echt waard?
Wees altijd gewaarschuwd bij telefonische verkoop. Word je gebeld, geef dan aan dat je het aanbod wilt overleggen. Dat recht heb je. Ook is het goed om te weten is dat het sinds een wijziging in de Telecommunicatiewet niet langer is toegestaan om `koud` te bellen naar ondernemers. Dat betekent dat jij enkel benaderd mag worden voor telefonische acquisitie als jij zelf aangegeven hebt interesse te tonen.
Je kunt ook al tijdens het gesprek online wat meer opzoeken over het bedrijf waardoor je gebeld wordt. Of draai de rollen eens om, en stel wat vragen terug. Vaak valt men dan al snel door de mand.
Heb je twijfel over een aanbod dat jou telefonisch of per mail is gedaan, dan mag je altijd even contact met ons opnemen. Wij horen regelmatig van ondernemers dat zij zijn benaderd en kunnen inmiddels in de meeste gevallen het kaf van het koren scheiden. Blijf ook altijd luisteren naar je onderbuikgevoel.
Meer lezen over dit onderwerp? Ga naar de website van het tv-programma Radar.
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.