Geschreven door:
Leo Hoogma
Het is een truc die zo oud is als de mensheid zelf: oplichting. De afgelopen tijd hebben verschillende ondernemers ons gemeld een factuur te hebben ontvangen van een zogenaamd domeinhostingbedrijf. Gelukkig hebben deze ondernemers bij ons nagevraagd of zij deze factuur wel moeten betalen (niet doen!) maar er zijn altijd minder fortuinlijken die, onder druk van deadlines of simpelweg door onvoldoende kennis over hostingzaken, de ontvangen factuur - helaas - wel betalen.
"NL Domein Host" en "Domeinhost Nederland"
Het `bedrijf` dat deze zogenoemde spookfacturen verstuurt, doet dat onder de namen NL Domein Host en Domeinhost Nederland. Zij sturen e-mails of brieven met de volgende strekking:
"Onderwerp: Domeinregistratie 2021 / 2022
Geachte heer / mevrouw,
Bijgevoegd vindt u de specificatie aangaande uw domeinregistratie voor 2021 / 2022.
Hopelijk u naar behoren te hebben ingelicht.
Hoogachtend,
Petra Van Dijk
Klantenservice
NL Domein Host
info@nldomeinhost.nl"
Het lijkt misschien overbodig om te zeggen, maar betaal de bijgaande factuur niet.
Weet jij wie de hosting voor jouw domeinnaam verzorgt? Prima, dan ben je dit soort malafide bedrijven al een flinke stap voor.
Heb je geen idee van het reilen en zeilen van jouw website? Dan geven we je graag deze - korte - cursus betreft domeinhosting.
Je website is nu klaar voor lancering, maar voordat deze online kan gaan, moet je nog 2 dingen regelen:
Nu weet je door wie je website wordt gehost. Krijg je dus een factuur van een ander bedrijf dan van jouw hostingbedrijf, dan hoef je deze niet te betalen en niet bang te zijn dat zij je website offline kunnen halen, want dat kunnen ze niet.
Nog even voor de duidelijkheid: NL Web Host en Webhosting Nederland zijn geen bestaande domeinregistratiebedrijven. Het zijn oplichters die je middels spookfacturen geld afhandig proberen te maken. Trap er niet in en betaal deze niet. Twijfel je over een ontvangen factuur? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag.
Heb je een spookfactuur ontvangen? Meld dit dan altijd bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Door de klachten te bundelen kan het Steunpunt Acquisitiefraude fraude sneller bestrijden.
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.