Registreer je domeinnaam hier!

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap?

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap?

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap? Hoogma Webdesign Beerta
Leo Hoogma - Hoogma Webdesign Beerta

Geschreven door:
, 4 december 2023

E-mail Leo Hoogma Linkedin Facebook

Je denkt er liever niet (te veel) over na, maar wat gebeurt er met jouw online profielen als jij onverwacht zou komen te overlijden? Is er iemand die jouw wachtwoorden heeft, of heb je iemand toegewezen, bijvoorbeeld voor je zakelijke Facebookpagina, die het beheer over kan nemen als jij er niet meer bent?

Leven en sterven in een digitaal tijdperk
Het leven in dit tijdperk laat zijn digitale sporen na. Een profiel dat iemand aanmaakt, wordt bij overlijden niet automatisch uit de lucht gehaald. Meestal is dat oké, en wordt een niet-actief account vanzelf offline gehaald na een bepaalde tijd. Maar wat als het een belangrijk profiel, bijvoorbeeld een die is gekoppeld aan jouw onderneming, betreft? Dan is het belangrijk dat jouw nabestaanden dit profiel kunnen beheren en eventueel overdragen.

Hoe regel jij jouw digitale nalatenschap?

Zorg dat hier eventjes de tijd voor neemt. Wij geven graag een aantal praktische tips:

  • Maak een lijst met jouw belangrijke (zakelijke) accounts, zoals social media- en e-mailaccounts. Bewaar deze lijst en jouw wachtwoorden in een digitale kluis, of op een andere plek waar niemand bij kan. Zorg dat je één persoon die jij vertrouwt, in geval van nood toegang heeft tot deze belangrijke gegevens.
  • Maak een lijst van jouw digitale bezittingen zoals domeinnamen, zakelijke archieven en websites, en verschaf instructies over wat er met deze bezittingen moet gebeuren na je overlijden.
  • Beheer je een zakelijke Facebookpagina? Je kunt iemand aanwijzen als medebeheerder. Mocht jij onverhoopt wegvallen, dan kan deze persoon nog steeds communiceren vanuit de zakelijke pagina.
  • Facebook bevat de praktische functie waarbij je iemand kunt selecteren die jouw account op "in memoriam" mag zetten, wanneer jij onverhoopt zou komen te overlijden. Dit kun jij zelf instellen via jouw Facebookprofiel.

Ook testamentair kun je bepalen wat er met jouw digitale zaken als e-mails, foto's, video's, accounts, online documenten en andere digitale bestanden moet gebeuren in geval van overlijden. Zorg er bij voorkeur voor dat wachtwoorden door een nabestaande eenvoudig te vinden zijn. Het is belangrijk om je erfgenamen op de hoogte te brengen van je wensen en de nodige informatie te verstrekken, zodat ze weten hoe ze toegang kunnen krijgen tot en omgaan met je (digitale) erfenis.

Meer weten over dit onderwerp?
Wil jij meer weten over je online zaken praktisch regelt? Neem vrijblijvend contact met op ons via de mail of WhatsApp en wij helpen je graag verder.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Partner van:
  • Voys  Hoogma Webdesign Beerta
  • 24/7 Bestellen Beerta Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van Mollie  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van ESET  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van Laposta  Hoogma Webdesign Beerta
Hoe werkt overstappen van webhost? - Hoogma Webdesign Beerta

Hoe werkt overstappen van webhost?

8 november 2024 - Overweeg jij om over te stappen naar een andere websiteaanbieder? Bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met hoge kosten, slechte bereikbaarheid van klantenservice, of omdat het beheersysteem onhandig... lees verder »

Ken jij de vele mogelijkheden van HWCMS webshop al? - Hoogma Webdesign Beerta

Ken jij de vele mogelijkheden van HWCMS webshop al?

25 oktober 2024 - Wist je dat Hoogma Webdesign niet alleen terecht kun voor snelle en veilige websites, maar ook voor een goede webshop? En met goed bedoelen we degelijk: netjes, snel én veilig. Onze webshops hebben... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.