Hoe verstuur je een mailing? Do's en don'ts
Hoe verstuur je een mailing? Do's en don'ts
Geschreven door:
Leo Hoogma, 8 april 2022
Jij wilt als ondernemer in contact blijven met je klanten en daarom stuur je ze van tijd tot tijd een nieuwsbrief met relevante informatie. Of je gebruikt mailings om te vragen hoe een product of dienst bevallen is, of hoe ze het contact met jouw bedrijf hebben ervaren. Je wilt hierbij natuurlijk niet dat jouw zorgvuldige opgestelde e-mail ongelezen wordt weggegooid, of in de spam terecht komt. Wij maken zelf naar tevredenheid gebruik van mailprogramma voor het verzenden van nieuwsbrieven, en vertellen je hier graag wat meer over.
Ook geven we je een aantal tips en trics voor het succesvol verzenden van mailings.
Wat moet je wel en niet doen bij het verzenden van e-mailnieuwsbrieven?
Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk dat de inhoud van de nieuwsbrief relevant moet zijn voor jouw klandizie. Ook is het verstandig om voorzichtig om te gaan met de hoeveelheid mailing die je verzendt. Je wilt niet dat mensen het gevoel krijgen `doodgespamd` te worden, en dat ze zich uitschrijven. Zorg er daarom voor dat de inhoud voor de doelgroep interessant blijft, en de frequentie niet te hoog. Wat de beste frequentie is, zal aan het begin misschien even zoeken zijn. Over het algemeen is 1 x in de 2 weken een prima hoeveelheid.
Niet doen: Mailings versturen via je eigen mailsysteem
De meeste servers hebben een beveiliging ingesteld waardoor er niet meer dan 50 e-mails per uur kunnen worden verzonden. Dat heeft als belangrijkste reden dat een virus bij een computerinfectie niet direct massaal doorgestuurd kan worden. Mailservers hebben uitgaande mail daarom gelimiteerd per uur.
Nog een belangrijke reden om geen mailings via je eigen mailsysteem te verzenden, is dat je dan eerder wordt gezien als spammer. Hierdoor worden jouw mails niet doorgelaten, en zullen ongezien in de spambak terechtkomen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Maak gebruik van een goed e-mailprogramma, zoals Laposta, voor het succesvol verzenden van nieuwsbrieven
Als je wilt dat jouw nieuwsbrief goed aankomt en gelezen wordt door degene voor wie het bestemd is, kan je gebruik maken van een erkend e-mailprogramma. Laposta is zo'n programma, hiermee verzend je gemakkelijk en snel in groten getale professionele nieuwsbrieven. Wij maken al geruime tijd naar volle tevredenheid gebruik van Laposta voor onze mailings.
Het verschil tussen Laposta en andere mailingsystemen is dat Laposta streng controleert of jouw mailingslijst op correcte wijze verkregen is. Bestaat het vermoeden van spam, dan zullen de e-mails niet worden verzonden. Door deze strenge controle staat Laposta bekend als een betrouwbaar programma, en zal daarom door de meeste servers goed worden ontvangen. En dat is weer goed voor jouw acceptatieratio.
Bekijk de statistieken van jouw mailings
Met Laposta kun je monitoren hoe goed jouw e-mails worden ontvangen. Je ziet in jouw Laposta-omgeving de acceptatieratio, maar bijvoorbeeld ook op welke links in jouw mail geklikt wordt. Ook zie je het als mensen zich hebben afgemeld voor jouw mailing. Want dat recht houden ze altijd.
Ongevraagd mails versturen
De ontvangers van jouw mailings dienen zelf te hebben aangegeven e-mailberichten te willen ontvangen. Dat noemen we een opt-in, en kan bijvoorbeeld zijn gedaan door middel van een button op je website. Wij kunnen een dergelijke button voor je realiseren op jouw HWCMS-website.
Mensen die een keer wat bij je besteld hebben mag je best eens een opvolgbericht sturen. Zo kun je vragen hoe het product is bevallen, of ze een online review willen schrijven of je kunt een ander product aanraden, waarin men wellicht ook geïnteresseerd is. Maar je mag ze niet ongevraagd meenemen in je mailings. Je kunt bijvoorbeeld een opvolgmail sturen, waarin je vraagt of men zich ook wil inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden van relevante aanbiedingen van jouw onderneming.
Plaats geen `lappen tekst` in afbeeldingen
Het lijkt natuurlijk leuk, een plaatje met een tekst erin, maar als de inhoud van jouw mailing bestaat uit een JPG-afbeelding, wordt dit als snel gezien als spam. Spammers en phishers gebruiken deze techniek namelijk veel omdat ze zo proberen de spamfilters te ontwijken.
Spamfilters zijn daar nu beter op ingesteld. Zij zullen mails die bestaan uit voornamelijk plaatjes met tekst erin eerder oppikken als spam, deze zullen de ontvanger niet bereiken.
Zorg er daarom voor dat jouw mail uit getypte tekst bestaat. Een afbeelding invoegen is oké, maar gooi niet de hele mailing vol met plaatjes, handtekeningen en extra's. Niet alleen wordt je dan eerder als spam gedetecteerd, het leidt in veel gevallen ook nog eens af van de boodschap die je wilt brengen. En dat zou toch zonde zijn?
Uitschrijflink is verplicht
Het is wettelijk verplicht om in de mailing een link voor uitschrijven te zetten. Mensen kunnen zo eenvoudig aangeven dat ze niet langer jouw mailings willen ontvangen. Dit noemen we opt-out. De meeste mailsystemen houden hier rekening mee en zetten deze uitschrijflink voor je in de footer (onderaan de e-mail).
Ben jij klaar om je nieuwsbrief te verzenden?
Nu kun jij aan de slag met het verzenden van mailings. Wist je trouwens dat je Laposta gratis gebruikt, wanneer je onder de 2.000 ontvangers blijft? Maak nu jouw eerste mailing door op onderstaande link te klikken.
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.