Pas op voor fake Windows 11 downloadlinks!
Pas op voor fake Windows 11 downloadlinks!
Geschreven door:
Leo Hoogma, 15 februari 2022
Microsoft kwam het afgelopen jaar met een mooie upgrade: Windows 11. Gebruikers van het oudere besturingssysteem Windows 10 zullen binnenkort een notificatie krijgen dat er een nieuwe versie beschikbaar is, en dat ze deze kunnen downloaden. En laat dat nou voor bepaalde internetcriminelen een mooie gelegenheid zijn om massaal malware aan te bieden, vermomd als Windows 11 download.
Ben je van plan om te upgraden naar de nieuwste Windowsversie? Wees gewaarschuwd en let goed op de afzender van het bericht. Klik niet zomaar op websites op links voor downloads, daarmee kan je jezelf een hoop ellende op de hals halen. Sommige internetboeven zijn er inmiddels erg gewiekst in om een officiële website zó goed na te maken, dat alleen een zeer geoefend oog het verschil ziet. Maar hoe krijg je dan wél de nieuwste Windows 11?
Wij geven je enkele tips om deze nieuwe versie veilig en legaal te downloaden.
Waarom overstappen naar Windows 11?
Houd je ervan om te werken met de nieuwste programma's, dan heb je vast al vernomen dat Windows 11 er is. Wellicht heb je hem zelfs al gedownload, en jouw computer of laptop geüpgraded naar deze nieuwste versie. Hopelijk ben je daarbij voorzichtig te werk gegaan. Door de grote belangstelling voor de upgrade ruikt de cyberonderwereld zijn kans en biedt te pas en te onpas downloads aan voor de nieuwste Windowsversie. Dat doen ze soms door een website op te zetten die legitiem lijkt doordat het bijvoorbeeld het woord `Microsoft` of `Windows` in de url heeft. Maar laat je niet voor de gek houden en behoed jezelf voor het binnenhalen van een Trojaans paard, wanneer je in plaats van de nieuwste Windows, malware downloadt via zo'n website.
Wat is er allemaal nieuw aan Windows 11?
Windows 11 heeft een aantal markante wijzigingen ten opzichte van voorganger Windows 10. Zo zit het startscherm niet langer linksonder in je beeldscherm, maar in het midden. Daarnaast zorgen de nieuwe icoontjes en half transparante vensters voor meer rust op je beeldscherm.
Inhoudelijk zijn er ook verschillenden merkbaar. De belangrijkste zijn:
- Het is nu ook mogelijk om Android apps te downloaden, en niet alleen Windows apps. Dat gaat via de Amazon App Store.
- Er is geïnvesteerd in een groter aanbod voor gamers, en betere beeldkwaliteit voor deze doelgroep.
- Alle widgets staan op één nieuw scherm, waaronder toepassingen voor touch- en stemgestuurde opdrachten.
- Het explosief gegroeide gebruik van Microsoft Teams heeft ertoe geleid dat dit al is geïnstalleerd in Windows 11.
- Verder is Windows 11 nog meer de personaliseren en te customizen dan zijn voorganger.
Hoe kan ik veilig upgraden naar Windows 11?
Je durft tegenwoordig bijna nergens meer op te klikken. We schreven natuurlijk eerder al over steeds echter lijkende phishing mails waarbij alleen een geoefend oog ziet dat het om een fake gaat. Gelukkig zegt je onderbuikgevoel in sommige gevallen ook al een hele hoop!
- Ook hier geldt: Ga naar een legitieme website van Windows, dat is Microsoft.com. Er bestaan wel legitieme subdomeinen, maar wil je zeker weten dat je Windows 11 via een legitieme link downloadt, waarbij je ook echt het besturingssysteem en geen malware downloadt, begin dan op de website van Windows zelf.
- Het is ook mogelijk om vanuit je computer te upgraden naar de nieuwste Windowsversie. Ga daarvoor vanuit je startmenu naar de instellingen, en ga vervolgens naar Update en Beveiliging. Klik op Windows Update.
- Via een notificatie, verzonden door Microsoft zelf. Maar als je niet erg thuis bent in de trucs bij malware en phishing, dan is dit niet de handigste manier voor jou. Microsoft stuurt notificaties naar gebruikers die nog met Windows 10 werken, met het aanbod om Windows 11 (in sommige gevallen gratis) te downloaden. Maar deze berichten, evenals de websites waarnaar wordt verwezen, kunnen zó goed worden nagemaakt dat je ze nauwelijks van echt kunt onderscheiden. Beter is het, als je een notificatie krijgt, om hetzelfde te doen als bij brieven of e-mails waar je een vreemd onderbuikgevoel bij hebt. Ga zelf via de bij jou bekende URL van de `afzender` naar de website toe en vind zelf de juiste downloadlink met de hierboven beschreven tips. En laat je niet gek maken door de internetboeven en cybercriminelen.
Hoogma Webdesign staat voor je klaar met advies en begeleiding
Wil je meer weten over dit onderwerp, of ben je geïnteresseerd in een website met goede webhosting en verzekering van veiligheidsupdates? Neem dan vrihblijvend contact op met Hoogma Webdesign in Beerta. Wij staan voor je klaar!
Bel, WhatsApp of e-mail ons, of like ons op Facebook.
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.