Registreer je domeinnaam hier!

Per ongeluk op phishinglink geklikt, wat nu?

Per ongeluk op phishinglink geklikt, wat nu?

Per ongeluk op phishinglink geklikt, wat nu? Hoogma Webdesign Beerta
Leo Hoogma - Hoogma Webdesign Beerta

Geschreven door:
, 3 juni 2024

E-mail Leo Hoogma Linkedin Facebook

Een van de grootste uitdagingen bij het bestrijden van phishingaanvallen is het feit dat medewerkers niet altijd durven toe te geven dat ze op een phishinglink hebben geklikt. Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt, zoals schaamte, of het niet inzien van de ernst van de situatie.

Zeker wanneer de medewerker een gedegen cybersecuritytraining heeft gehad, kan hij of zij zich schamen voor het feit dat men toch slachtoffer is geworden van een phishingaanval. De medewerker vreest de mogelijke gevolgen, of is bang door de werkgever als nalatig te worden beschouwd.

Terughoudendheid bij melden phishingaanvallen staat damage control in de weg
Medewerkers kunnen daarnaast terughoudend zijn om phishingincidenten te melden omdat ze niet volledig begrijpen hoe ernstig de situatie is. Maar zij realiseren zich daarbij niet dat het niet melden van een verdachte e-mail of een phishinglink kan leiden tot grotere schade voor het bedrijf, zoals gegevensinbreuk, financiële verliezen of reputatieschade.

Wat is een phishingaanval?

Phishingaanvallen zijn gericht op het misleiden van individuen om vertrouwelijke informatie te onthullen, zoals inloggegevens, financiële gegevens of persoonlijke informatie. Deze aanvallen komen vaak voor in de vorm van e-mails, waarbij de afzender zich voordoet als een vertrouwde entiteit, zoals een bank, een collega, meerdere of een overheidsinstantie. Deze e-mails bevatten vaak links naar valse websites of bijlagen met malware, die bij het klikken gevoelige gegevens kunnen stelen of het computersysteem kunnen compromitteren.

Per ongeluk op "foute link" geklikt? Meld het!
Het is van vitaal belang dat medewerkers worden aangemoedigd verdachte activiteiten onmiddellijk te melden bij de IT-specialist van het bedrijf. Deze meldingen stellen IT-teams in staat om snel te reageren en passende maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen. Dit kan onder meer het blokkeren van verdachte websites, het uitvoeren van beveiligingsupdates en het waarschuwen van andere medewerkers om waakzaam te blijven.

Bovendien biedt het melden van phishingincidenten waardevolle leermomenten voor zowel individuele medewerkers als het bredere personeelsbestand. Door openlijk te praten over phishingaanvallen en hoe ze te herkennen, kunnen medewerkers hun bewustzijn vergroten en hun vermogen versterken om toekomstige bedreigingen te identificeren en te vermijden.

Het belang van een gedegen cybersecuritytraining
Cybersecurity is een van de meest urgente en voortdurende uitdagingen voor bedrijven over de hele wereld. Phishing, een van de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen, blijft een bedreiging voor organisaties van elke omvang. Het is daarom belangrijk dat je als werkgever investeert in adequate cybersecuritytraining voor je medewerkers, met een specifieke focus op het herkennen van phishingaanvallen.

Cybersecuritytraining is niet alleen gericht op het herkennen van phishingaanvallen, maar ook op het belang van het melden van verdachte activiteiten. Dit omvat het creëren van een bedrijfscultuur waarin medewerkers zich comfortabel voelen om incidenten te melden, zonder dat zij angst voelen voor negatieve gevolgen. Door middel van continue educatie, simulatietrainingen en het benadrukken van de cruciale rol die medewerkers spelen in het beschermen van bedrijfsgegevens, kunnen je als bedrijf een welingelichte verdediging tegen phishing en andere online bedreigingen opbouwen.

Wat kan Hoogma Webdesign betekenen voor de veiligheid van jouw onderneming?

Als internet- en mailspecialist is het implementeren van DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) in combinatie met DKIM (DomainKeys Identified Mail) en SPF (Sender Policy Framework) een krachtige handeling die wij uitvoeren, om onze klanten te beschermen tegen cybersecuritybedreigingen, zoals phishing.

Ook staan wij je graag te woord, wanneer je twijfelt of het bericht dat je hebt gekregen legitiem is, of dat het een lucratieve phishingaanval is. Wij kijken met je mee en adviseren je op basis van onze ervaring en expertise. Tevens delen wij met regelmaat praktische en actuele adviezen via ons blog en onze social mediakanalen.

Hoogma Webdesign staat bekend om de nette websites mét goede service. Wij helpen jou graag als ondernemer je weg te vinden in de digitale wereld! Bel met 0597-855758 of mail naar support@hoogmawebdesign.com voor het antwoord op jouw vraag.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Partner van:
  • 24/7 Bestellen Beerta Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van Laposta  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van ESET  Hoogma Webdesign Beerta
  • Voys  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van Mollie  Hoogma Webdesign Beerta
Hoe werkt overstappen van webhost? - Hoogma Webdesign Beerta

Hoe werkt overstappen van webhost?

8 november 2024 - Overweeg jij om over te stappen naar een andere websiteaanbieder? Bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met hoge kosten, slechte bereikbaarheid van klantenservice, of omdat het beheersysteem onhandig... lees verder »

Ken jij de vele mogelijkheden van HWCMS webshop al? - Hoogma Webdesign Beerta

Ken jij de vele mogelijkheden van HWCMS webshop al?

25 oktober 2024 - Wist je dat Hoogma Webdesign niet alleen terecht kun voor snelle en veilige websites, maar ook voor een goede webshop? En met goed bedoelen we degelijk: netjes, snel én veilig. Onze webshops hebben... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.